fredag 4 november 2011

Låt bankerna falla

I den ekonomiska krisen tycks läget bli allt värre för Europa. Hur agerar man då? Jo, man försöker pumpa in mer och mer pengar för att stoppa krisen. Men egentligen handlar det bara om att rädda det kapitalistiska systemet.
Därför tycker jag att det är bättre att låta bankerna falla. Låt hela system falla. Det fungerar inte, varken praktiskt eller moraliskt. Bankerna har sköljt vinster över sina aktieägare i goda tider och dåliga tider ska skattebetalarna stå för förlusterna. Det är helt oförsvarligt och det orimliga i hela systemet. När kapitalismen håller på att rasa samman, så låt det rasa!
Motargumentet är att misär väntar när människor pengar går upp rök när bankerna går i konkurs. Men staterna bör bli en viktig aktör i omställningsperiod. De får stå för att människor klarar sig under tiden. Samtidigt är ju tanken att människor tillsammans bygger upp ett nytt ekonomiskt system där alla är delaktiga, där alla delar på vinster och delar på förluster.
Att människorna (inte staterna) tar över bankerna är ett första steg för en demokratisering av ekonomin. Att några skor sig på det stora massan får allvarliga konsekvenser som vi nu har sett. Det skapar bara enorma klyftor i samhället och obehaglig girighet. Inget kan rättfärdiga ett sådant system, framför allt inte moraliskt.
Så vill vi ha riktig demokrati, så tycks socialism vara den enda vägen dit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar