tisdag 25 oktober 2011

Allmänintresset

Allmänintresset!
Ja, är det genialt? Är det så man säkrare ett långvarigt regeringsinnehav?
Eller känns det bara väldigt, väldigt trist?
Ser man på vad som har hänt med Moderaterna sedan Fredrik Reinfeldt tog över rodret 2003 så har parti försökt normaliserat sig utåt att det hela känns väldigt platt, nästan sterilt.
Men jag antar att man försöker bli något slags objektivt politisk alternativ. Utsidan är uppenbar viktig. Det kan på ett effektivt sätt gömma undan vad det reeala politik innehåller. Att säga att man värnar om allmänintresset är också att på ett luddigt sätt beskriva sin politik som låter bra.
Statsministern uttryckte också ett förakt mot visioner inom politiken.
   "Det finns de som säger att det behövs visioner. Jag vill varna för det. De menar ofta att vi ska göra det som var förr, när Domus var Domus. Eller andra som ropar på stora visioner, men egentligen säger att: Låt oss göra Sverige till något annat. Riv ned! Revolutionsromantikerna som svenska folket inte vill ha", sa han. 
Statsministern brist på analys är rätt skrämmande. För det första menar han att de som vill ha visioner egentligen vill ha det som förr. Lätt avvisar han en relevant kritik genom att svartmåla sina politiska motståndare. Sedan använder han ren skrämselpropaganda. Vision är det som som revolution.
Det är ganska skrämmande hur en statsminister har retorik som sitt främsta politiska vapen. Har man ett tomt politiskt innehåll så har man väl inget annat alternativ. 
När Sverige också i nuläget inte har någon riktigt fungerande opposition så behöver Reinfeldt och hans framgångsmoderater inte anstränga sig så mycket. Det räcker att man uppfattas som seriösa och ansvarstagande.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar