måndag 10 oktober 2011

Film om Utöya-massaker upprör


Enligt den norska dagtidningen Verdens Gang är det amerikanskt filmteam redan i full gång med en filmatiseringen av Utöya-massakern den 22 juli i år. En 70 sekunder lång trailer har lagts upp på Youtube och detta har väckt mycket upprördhet i Norge. Trailern lades upp den 24 september och har fått mer än 2000 kommentarer, de flesta kritiska. Anhöriga har också hört av sig till polisen. Polisen har också hört av sig till filmbolaget och bett de ta bort filmen, men eftersom trailern inte bryter mot sidans regler så har man valt att ha kvar den.

- Vi uppmanar dem att överväga att ta bort filmklippet mot bakgrund av de reaktioner polisen har fått om att detta verkar stötande, säger Unni Grøndal, presschef i Oslo polisdstrikt, till VG.

George Anton, producent till filmen, menar att filmens budskap är emot våld. 
- Vi är här för att kämpa mot vapnen. Vi gör detta av sympati med offren. Det är en förfärlig tragedi. Vi rapporterar om en händelse med en film liksom media gör med nyheter. Det är ingen skillnad, säger han.

AUF uppmanar medierna att vara varliga med rapporteringen kring filmen.
- Det kommer alltid att finnas spekulativa saker som sprider sig på internet, och AUF ser ingen anledning till att en dåligt producerad film från USA kommer att bli känd genom exponering i VG eller andra norska medier, säger man till tidninge

Regissören till filmen Vitaliy Versace verkar inte se några problem med det hela.
- Det är aldrig för tidigt. Och det kommer aldrig ha gått nog med tid att ge till dem som förlorat sina nära och kära för dem att träda fram. Tio år från nu kommer de att fortsätta att sakna sina barn, säger han
Han riktar också kritik mot polisen som han tycker borde få sparken, eftersom han menar att det tog 72 timmar innan polisen anlände till Utöya, vilket inte är sant. Det tog under en timma för polisen att ta sig dit efter att första larmet kommit. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar